Art. 433 pkt 4 Pzp - minimalna wartość umowy ramowej
Art. 433 pkt 4 Pzp zakazuje postanowień umowy, które pozwalają zamawiającemu ograniczyć zakres zamówienia bez wskazania minimalnej wartości lub wielkości świadczenia stron. Do umów ramowych stosuje się przepisy o umowach (art. 311 ust. 2 Pzp).
W skrócie
Zamawiający musi podać minimalną wartość/zakres zamówienia w umowach ramowych. Bez tego mikrofirma ryzykuje 0 zł obrotu mimo wygranej.
Najczęstsze pytania
Co to jest minimalna wartość umowy ramowej?
Wartość lub wielkość świadczenia, którą zamawiający zobowiązuje się zamówić w okresie obowiązywania umowy, niezależnie od późniejszych potrzeb.
Co jeśli SWZ nie wskazuje minimalnej wartości?
Przed terminem składania ofert można złożyć wniosek o wyjaśnienie treści SWZ (art. 135 Pzp). Odwołanie do KIO wobec treści dokumentów zamówienia przysługuje w terminach z art. 515 ust. 2 Pzp: przy zamówieniach od progów unijnych 10 dni od publikacji ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym UE lub zamieszczenia dokumentów na stronie internetowej, poniżej progów 5 dni od zamieszczenia ogłoszenia w BZP lub dokumentów na stronie.
Jak wysoka powinna być minimalna wartość?
Pzp nie podaje progu procentowego. Wysokość minimum określa zamawiający w projektowanych postanowieniach umowy.
15 aktywnych zleceń zawiera ten termin w treści.
Zobacz aktualne zlecenia →