Przejdź do treści

Art. 439 Pzp - klauzule waloryzacyjne w umowach publicznych

Art. 439 Pzp wymaga, by umowa na roboty budowlane, dostawy lub usługi zawarta na okres dłuższy niż 6 miesięcy określała zasady zmiany wynagrodzenia przy zmianie cen materiałów lub kosztów. Brak takiej klauzuli warto wyjaśnić przed terminem składania ofert.

W skrócie

Obowiązkowa klauzula waloryzacyjna w umowach dłuższych niż 6 miesięcy. Bez niej wykonawca ponosi ryzyko straty przy rosnących kosztach materiałów.

Najczęstsze pytania

Kiedy waloryzacja jest obowiązkowa?

W umowie na roboty budowlane, dostawy lub usługi zawartej na okres dłuższy niż 6 miesięcy (art. 439 ust. 1 Pzp).

Jaki wskaźnik waloryzacji?

Zwykle GUS - ceny produkcji budowlano-montażowej lub wskaźnik inflacji. SWZ musi to precyzować.

Co jeśli umowa nie ma klauzuli waloryzacyjnej?

Przed terminem składania ofert można złożyć wniosek o wyjaśnienie treści SWZ (art. 135 Pzp), a w terminach z art. 515 ust. 2 Pzp także odwołanie do KIO wobec treści dokumentów zamówienia. Zmiana umowy po jej zawarciu jest dopuszczalna tylko w przypadkach określonych w art. 455 Pzp.

Czy waloryzacja dotyczy tylko materiałów?

Nie - obejmuje też koszty pracy (minimalne wynagrodzenie, składki ZUS).

3 aktywne zlecenia zawierają ten termin w treści.

Zobacz aktualne zlecenia →